Top of the range lighting at UCL’s neural circuits and behaviour centre

ZUMTOBEL Lighting has created a new lighting solution for the Sainsbury Wellcome Centre for Neural Circuits and Behaviour at University College London (UCL),

A purpose-built, state-of-the-art systems neuroscience research facility. The design of the building includes a translucent, full-height, cast-glass façade which acts as an ‘envelope’ with a high thermal performance and helps to diffuse natural white light around the building, keeping lighting costs at a minimum, and achieving a BREEAM excellent rating.

The Sainsbury Wellcome Centre is a £75m, seven-storey building bringing together world-leading scientists to investigate how brain circuits process information to create the neural representations that guide human behavior. The building can accommodate up to 150 scientists and 50 dedicated support staff, with centrally located computational laboratories spanning three floors.

The main lighting scheme had originally been designed around Zumtobel’s PANOS A pendants but, following discussions with Ian Ritchie Architects Limited and their lighting consultant EQ2 Light, it was decided that the best solution was to strip the luminaire right back to the bare bones. This presented Zumtobel with the challenge to develop a pendant downlight without a housing that could be installed with the cabling hidden. The product also had to be supplied in two parts (fitting and rod) and the driver had to be located remotely, away from the luminaire.

 

www.zumtobel.co.uk 

Related Stories
Warwick University lures Lotus onto campusnumber
LOTUS Cars is to establish a dedicated and specialist advanced technology centre at Warwick University.
Expansion for Middlesborough College’s STEM centre
SURGO Construction has begun work on a second key multi-million-pound project for Middlesbrough College.
Concord College upgrades science block
Concord College, Shrewsbury has a new state of the art science block, and Zumtobel’s Panos Infinity and Slotlight Infinity luminaires were chosen to enhance the overall appearance of the main entrance.
Are emergency lighting systems ‘fit for purpose’ asks Abtec BT
following a spate of high-profile incidents.
The ‘forest’ school that’s naturally inspiring
A new primary near Cambridge is using outside space to inspire children and develop good social skills