Fostering community across a thriving campus

As ideas of inclusion and sustainability take centre stage, are universities equipped to reflect these changes in building design? Dianna Fletcher, Director at ADP Architecture, says yes, and points to their work on the Student Centre for the University of Sussex

The pandemic brought about a tectonic shift in how students interact with and connect to learning environments. Thanks to technological advancements and a focus on hybrid learning, we as architects and designers have the unique opportunity to redefine conventional student spaces. In designing the Student Centre at the University of Sussex, we relied on principles of spatial flexibility and cultural inclusivity to provide students and staff with a renewed in-person campus experience. Our aim was to create an open and accessible space that helps evoke a sense of belonging, and also a sense of pride and ownership, with both University students and staff. With the Centre situated in the heart of the campus at the juncture of the residential area and the academic area, we wanted to create a space that helps foster a sense of community across the whole of the University of Sussex campus, and we worked closely with the University and its key stakeholders to create a ‘home away from home’ for its diverse student groups. In developing the initial brief with the client, we visited several other centres in higher education institutions around the country to understand what could work and what wouldn’t. Inspired by what we saw, we designed the Student Centre as a new facility that brought together a number of separate student-focused services from around the campus into an easy to navigate central destination. This translated into a unique facility designed to support the University and the students of Sussex, which we believe can also inform other universities who are looking to undertake a similar journey. Located within the ground and first floor of the student resident building, the Student Centre is dedicated to student support, student services and study. The 6,000 sqm refurbishment comprises a welcome space, flexible study and social spaces, a 24-hour help desk, and confidential one-to-one spaces, including discreet meeting pods. In addition, the Centre includes a small café, a space for students to meet for lunch with their own food, additional welfare spaces, and areas for staff to hot desk, and to convene. Having delivered a number of projects for the University of Sussex previously, including the campus masterplan, we went into the project with a good understanding of the historic context of the campus in which the Centre is based. While we were keen to reflect, and honour this, we also wanted to introduce a distinctly sustainability-led design approach to the space. We also wanted to ensure that we used this universal location to really reflect the University’s brand: confident, progressive, and unafraid to stand out. As part of the new building design, the main student space on the entrance level is imagined as a large open-plan area, with bespoke, environmentally friendly timber screens creating different and more intimate ‘zones’, to be flexible and easily reconfigured over time. Several bespoke joinery features further delineate the space, as well as form natural landmarks and focal points within the building.

To better integrate hybrid learning systems, and the needs of neurodivergent students, we introduced informal study spaces in the form of discreet beach-hut inspired pods, complete with state-of- the-art IT systems. These pods allow for relaxed exchanges and group collaborations, while also serving as a quiet space for students wanting to carry out more focused work. As an ode to the natural elements that define the campus, the wider interior scheme is designed to reflect the Sussex coastline, the Southdown hills and Brighton itself. On the ground floor rooms are inspired by the Brighton seaside, while on the first floor they draw from the South Downs that surround the campus. Where possible, it was important that we reused existing materials and integrated them in the design layout, and so upcycled and vintage furniture was specified to populate all of the key break out spaces.

In specifying new materials and finishes, suppliers’ eco-credentials were always prioritised, helping the project to achieve a BREAAM ‘Excellent’ rating – and putting one of the University’s guiding principles into action in a clearly demonstrable way. As well as giving plenty of design cues as to how the Student Centre could be used by different groups, at different junctures in the day, the design was also purposefully left open enough for students to make the space their own. We are therefore excited to carry out an in-depth evaluation later in the year, to find out how the Centre and its facilities are being used, and, more importantly, how it is feeding into the overall student experience. Our hope is that by focusing on creating a warm, welcoming, digitally enabled and highly functional space, we have provided students and staff with a place to study well, be well and live well throughout their time with the University of Sussex.

www.adp-architecture.com

Related Stories
Education triumphs in Wood Awards
KING’S College Wimbledon and Warwick University’s National Automotive Innovation Centre were among the winners of the 2020 Wood Awards, the UK’s premier competition for excellence in wood design.
HL designs new Mo Mowlam academy
The Mo Mowlam Academy, formally known as Pathways School, is operated by the Horizons Specialist Academy Trust (the Trust) and is one of seven schools in the Trust’s portfolio. Currently catering for up to 70 pupils with social, emotional and mental health needs from its present site in Grangetown, the replacement building allows the Trust to increase its capacity creating much needed space for 100 pupils – 30 primary and 70 secondary. The new facilities also create more dynamic and inspirational learnin...
BetweenGlassBlinds is becoming the top choice for Education builds
With its mix of essential functionality and aesthetically pleasing looks, BetweenGlassBlinds are quickly becoming a top choice for architects and developers in the education sector. The simple-to-maintain integral blinds reduce glare, regulate the temperature of a room, and can be used across all situations: from classrooms to sports halls, windows to doors and side screens. Perfect for education facilities where student and visitor safety is paramount, the totally cordless system is operated via sliding...
New SciTech building at Haileybury School
Sustainability and uniting STEM subjects is at the heart of this exciting project, designed by Hopkins Architects
Book now for this year’s HE Estates forum at the Belfry
THIS year’s HE Estates forum (HE) takes place on 21-22 June at the Belfry Hotel, Warwickshire, home of one of the world’s most iconic golf courses where many thrilling Ryder Cup matches between Europe and the USA have been played out.

Login / Sign up